داکت اسپیلت چیست؟

ساخت وبلاگ

تعریف ساده داکت اسپیلت یا اسپیلت کانالی :

دستگاه داکت اسپلیت (Ducted Split) واژای است که بسیاری از سازندگان  و مصرف کنندگان برای اسپلیت های کانالی مورد استفاده قرار می دهند که امروزه یکی از پرکاربردترین سیستم های تهویه مطبوع جهت سرمایش و گرمایش در آپارتمان های مسکونی و تجاری محسوب می گردد.

دستگاه اسپیلت کانالی می تواند به خوبی با توجه به ظرفیت انتخابی هوای سرد در تابستان و هوای گرم مورد نیاز در زمستان را برای واحد آپارتمان یا مکان موردنظر تامین نمایید، انتقال هوای سرد و گرم توسط شبکه کانال کشی که در سقف کاذب اجرا می شود بوسیله یونیت داخلی این دستگاه امکان پذیر می باشد شما می توانید دمای هوا را با استفاده از ترموستات دیواری به راحتی کنترل نمایید و توسط داکت اسپیلت هوای کلیه فضاهای آپارتمان را به دلخواه تنظیم کنید.

یونیت داخلی داکت اسپیلت

اجزایی داکت اسپیلت را بهتر بشناسید :

داکت اسپیلت از دو قسمت اصلی تشکیل شده است که شامل یک یونیت داخلی (هواساز) و یک یونیت خارجی(کندانسور هوایی) می باشد، این دو بخش توسط لوله مسی به یکدیگر متصل شده و به همین وسیله هوای سرد را برای توزیع ایجاد و منتقل میکنند. جهت گرمایش نیز یک کویل مجزا در یونیت داخلی تعبیه میگردد که از طریق اتصال به آب گرم ساختمان قادر خواهد بود هوای گرم مورد نیاز را تامین نماید. البته قسمتهای فرعی دیگری در این سیستم وجود دارد مانند کانال های داخلی و دریچه های انتقال هوا در سقف، لوله مسی حاوی مبرد و متصل کننده کندانسور به اواپراتور،ترموستات دیواری برای تنظیم دما و دور موتور و فن یونیت داخلی .

مراحل ایجاد برودت در داکت اسپیلت به این صورت است که در کندانسور داکت اسپلیت یا همان یونیت خارجی گاز مبرد خنک می شود و از طریق لوله مسی به شیر انبساطی (expantion valve) و از آنجا به صورت گاز مبرد و آماده جذب گرمای محیط به کویل یونیت داخلی داکت اسپلیت منتقل می گردد. در یونیت داخلی گرما توسط کویل مربوطه جذب شده و موجب سرمایش هوا میگردد و سپس هوای سرد شده از طریق فن یونیت داخلی، توسط کانال های هوا درقسمت ها مختلف توزیع میگردد.

اجزایی یونیت خارجی داکت اسپیلت (کندانسور) به 4 بخش تقسیم می شوند:

1-کمپرسور اسکرال یا روتاری که این قسمت وظیفه متراکم کردن و افزایش فشار ودمای مبرد را به عهده دارد. گاز مبرد بعد از متراکم شدن به کندانسور هدایت میشود.

2- کویل مسی یا کندانسور هوا خنک  که در واقع نوعی مبدل حرارتی می باشد که باعث کاهش دمای مبرد و تبدیل آن از حالت گاز به مایع می شود.

3-لوله مویین یا شیر انبساط، این قسمت وظیفه کاهش فشار مبرد را داد. مبرد پس از عبور از شیر منبسط بصورت مایع و با دمای بسیار پایین وارد اواپراتور یونیت داخلی میگردد.

4-شیرچهار طرفه برای معکوس کردن حالت سرمایش و گرمایش که در داکت اسپیلت های دومنظوره تعبیه میشود.

اجزایی یونیت داخلی (اواپراتور) نیز به 3 بخش تقسیم میشوند:

1- اواپراتور که گاز مبرد در آن جریان دارد، این قسمت حرارت محیط را گرفته و به مبرد منتقل می نماید و همین امر موجب تغیر حالت مبرد از گاز به مایع می شود و پس از جذب گرما مجدد به کمپرسور ارسال میشود.

2- فن و الکتروموتور که موجب گردش هوا درون یونیت و کانالهای انتقال هوا میشود.

3- فیلتر هوا که در قسمت مکش نصب و موجب تمیز شدن هوای ورودی به فن میشود.که این امر موجب فیلتر شدن و پاکسازی هوای داخلی نیز میشود.

اجزایی داکت اسپیلت

نحوه کار کرد داکت اسپیلت چگونه است ؟

اگر بخواهید بطور ساده نحوه کار داکت اسپیلت را توضیح دهیم می توانیم بگوییم که عملکرد کلی داکت اسپیلت بسیار شبیه کولر گازی(اسپیلت) می باشد با این تفاوت که بجای یک پنل دیواری و روکار از یک سیستم مرکزی قوی تر و توکار استفاده می شود که از طریق اتصال به کانال و دریچه های هوا  موجب توزیع یکنواخت هوای سرد وگرم میشود. البته این در ارتباط با یونیت داخلی می باشد و سیستم کندانسور خارجی چندان تفاوتی ندارد.

برای آگاهی بیشتر از نحوه کار داکت اسپیلت باید در ابتدا بدانید که این دستگاه در سه نوع مختلف قابل طراحی و تولید میگردد که در زیر به توضیح مختصر آنها می پردازیم .

1-داکت اسپلیت دو منظوره‌ی سرمایشی و گرمایشی

در این نوع  اسپلیت کانالی ، سرمایش و گرمایش محیط تهویه شونده از طریق مصرف انرژی الکتریکی  و دو یونیت داخلی و خارجی تامین می‌شود.در قسمت برودتی و سرمایش این دستگاه گاز مبرد در کمپرسور متراکم شده و بعد از گذشتن از کندانسور بصورت مایع سرد به اواپرتور یونیت داخلی منتقل می شود و با جذب حرارت محیط و از طریق جریان هوای فن باعث ایجاد هوای سرد میشود. هوای سرد شده از طریق شبکه کانال کشی در سقف کاذب به قسمتهای مختلف منتقل شده و از دریچه هوا به فضای داخلی اتاق تزریق میشود.

باید بدانید که در واقع در حالت گرمایش داکت اسپیلت موقعیت قرار گیری و عملکردی کندانسور  و اواپراتور در سیکل تبرید جابجا می شود. به حالت گرمایش داکت اسپیلت هیت پمپ یا پمپ حرارتی نیز گفته میشود. در این حالت جهت چرخش مبرد بواسطه شیر چهار طرفه( شیر معکوس) بلعکس میگردد. به اینصورت که فشار ودمای مبرد در کمپرسور افزایش می یابد و بعد از آن توسط شیر چهار راهی و لوله مسی به یونیت داخلی منتقل میگردد ودر آنجا از طریق انتقال حرارت به محیط تهویه شونده موجب گرمایش محیط و سرد شدن مبرد میشودکه از حالت گاز به مایع تغیر فاز می دهد

پس از عبور مبرد از شیر انبساط، فشار مبرد کم می شود و به سمت یونیت خارجی هدایت می گردد . در مبدل حرارتی یونیت خارجی، دمای مبرد با جذب حرارت محیط بیرون، افزایش یافته و مجددا از حالت مایع به گاز تبدیل می‌گردد. واین سیکل بطور مدام تکرار میشود.

2-داکت اسپلیت تک منظوره ( سرمایشی)

نحوه عملکرد داکت اسپیلت سرمایش مشابه سیکل سرمایش مدل قبلی می باشد که در بالاتوضیح دادیم با این تفاوت که دیگر شیر چهار طرفه در این دستگاه وجود ندارد.

3-داکت اسپلیت سرمایشی به همراه کویل آب گرم

در این نوع از داکت اسپیلت ها از یک کویل گرمایشی مجزا برای سیستم گرمایش استفاده میگردد که به سیستم لوله کشی آب گرم متصل می شود. در این حالت کویل گرمایشی از طریق آب پکیج یا موتور خانه تغذیه میشود و بواسطه جریان هوای که با چرخش فن داخلی یونیت ایجاد میشود و عبور از روی کویل موجب تولید و توزیع هوای گرم  مورد نیاز میشود. در واقع در این حال دستگاه مانند یک فن کویل سقفی کار میکند و تنها مصرف برق موردنیاز مربوط به چرخش فن می باشد که موجب کاهش مصرف برق در فصل زمستان نیز میشود.

یونیت خارجی داکت اسپیلت

داکت اسپیلت های اینورتر (Inverter) :

این نوع از اسپیلت های کانالی از مصرف برق خیلی کم برخوردار هستند و علت آن سیستم هوشمند بکار رفته در کمپرسورهای دستگاه می باشد. کمپرسور های داکت اسپیلنت اینورتر با توجه به نیاز مصرف کننده ، دور موتور را بصورت خودکار و اتوماتیک کم و زیاد می نماید و متناسب با دمای مد نظر با دور مناسب کار میکند ولی کمپرسور موجود در اسپیلت های کانالی معمولی بصورت دور ثابت و یکنواخت کار میکنند و به همین خاطر مصرف برق ثابت و نسبتا بالای دارند.  

ظرفیت و واحد اندازگیری داکت اسپیلت بی تی یو بر ساعت  ( h/BTU)  می باشد. میزان سرمایش با توجه به همین واحد مشخص میگردد هر چه بی تی یو بیشتر باشد سرمایش دستگاه بیشتر میشود. برای محاسبه بار سرمایشی بر حسب تن می توان از ضریب تبدیل استفاده کرد که در آن صورت هر یک تن تبرید برابر است با 12000 بی تی یو(12000btu) می باشد.

شما می توانید در یک محیط یک پارچه بجای استفاده از چندین کولر گازی از یک دستگاه اسپیلت کانالی استفاده نمایید و از طریق کانال کشی قسمتهای مختلف را به دمای مورد نظر برسانید.

در کل می توان از یک دستگاه داکت اسپیلت که جزو تجهیزات مدرن می باشد به جای تجهیزات سنتی استفاده نمود و از کارایی و سرمایش  وگرمایش ان لذت برد .

برای مطالعه مطالب بیشتر می توانید به منبع مطلب مراجعه نمایید.

منبع این مطلب : سایت آذین تهویه 

تولید سیستم های تهویه مطبوع ( برج خنک کننده ، اسپیلت و...)...
ما را در سایت تولید سیستم های تهویه مطبوع ( برج خنک کننده ، اسپیلت و...) دنبال می کنید

برچسب : داکت اسپیلت اینورتر , قیمت داکت اسپیلت , یونیت داخلی داکت اسپیلت , نویسنده : م-ن azintahvie بازدید : 251 تاريخ : پنجشنبه 31 شهريور 1401 ساعت: 13:40